Kehittyvä Keskustanuorten liitto

Muistan kuin eilisen, kun tulin ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomen Keskustanuorten johtokunnan kokoukseen. Olin 19-vuotias ja jännitin kovasti edessä olevaa kokousta, johon nuori eduskuntavaaliehdokkaamme oli minut houkutellut. Jännitykseni haihtui savuna ilmaan kokouksen alettua. Ihastuin poliittiseen keskusteluun ja siihen, kuinka hyvin perillä johtokunnan konkarit olivat poliittisesta vaikuttamisesta kaikkine kiemuroineen. Tähän porukkaan minä halusin kuulua.

Lähdin innoissani mukaan. Ensin johtokuntaan, sitten varapuheenjohtajaksi ja lopulta puheenjohtajaksi. Alkuhuuman jälkeen oli selvää, että mikään ei ole täydellistä – ei edes Keskustanuoret. Tavoitteekseni nousi jo heti alkumetreillä rakkaan järjestöni kehittäminen, mikä on tavoitteeni edelleen.

Olen ollut toiminnassa noin viisi vuotta ja oppinut paljon. Olen oppinut, että muutosta ei saa aikaan yksin, vaikka kuinka taistelisi. Olen oppinut, että jonkun täytyy aloittaa muutos ja aloittamiseen riittää yksikin. Mikään ei tule ilmaiseksi, töitä täytyy tehdä ja kehitystä on tapahduttava koko ajan, jos haluaa pysyä mukana nykyajan hektisessä kehityksessä.

Keskustanuorten etuna on vahva arvopohja ja poliittinen osaaminen. Mielestäni Keskustanuorten tulee jatkossakin perustaa linjansa laadukkaalle ohjelmatyölle ja linja tulee tarkistaa demokraattisesti liittokokouksissa ja valtuuskunnissa. Linjauksia voisi mielestäni työskentelyn helpottamiseksi tehdä suppeammistakin aiheista ja apuna mielipiteiden kartoittamiseen voisi käyttää nettisivuja ja sosiaalista mediaa. Ohjelmatyön tulee näkyä julkisuudessa poliittisina avauksina ja kannanottoina, mutta sen tärkein tarkoitus on usein suurelle yleisölle näkymätön.

Ohjelmatyön on tarkoitus työstämisvaiheessa herättää keskustelua arvoista ja niiden näkymisestä käytännön linjauksissa ja myöhemmin vahvistettuihin kantoihin on helppo perustaa mielipiteensä. Ohjelmatyön tarkoitus on toimia tukena jokaisen yhteiskunnassa vaikuttavan keskustanuoren työlle ja erityisesti liiton johdon toiminnalle.

Mielestäni liiton johdon tulisi voida vakaasti luottaa tehtyihin linjauksiin ja reagoida niiden perusteella nopeatempoiseen poliittiseen keskusteluun. Erityisesti some-aikana nopeus on valttia, eikä aikaa pohdiskelulle työryhmissä ole. Liiton onkin mielestäni kehityttävä tässä suhteessa. Kannanottojen on oltava kärkkäitä, reagoinnin nopeaa ja kaiken perustana olevan luottamuksen syvää.

Keskustanuorten politiikan on oltava koko kansan politiikkaa. Liitolla on oltava mielipide kaikkeen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun on osallistuttava jokaisella politiikan sektorilla. Kukaan yksittäinen henkilö ei voi kuitenkaan tietää kaikesta kaikkea. Siksi on tärkeää, että liiton puheenjohtajisto ja hallituksen jäsenet ovat poliittiselta osaamiseltaan ja kiinnostuksiltaan mahdollisimman erilaisia. Myös johdon alueellinen kattavuus on tärkeää. Tämän varmistamisessa vastuu on tietenkin ensisijaisesti jäsenistöllä, joka johdon valitsee, mutta tavoite mahdollisimman kaikenkattavasta politiikasta on tiedostettava myös johtoportaassa.

Keskustanuorten on poliittisissa linjauksissaan katsottava pitkälle tulevaisuuteen. Julkaistu kuntavisio oli oiva esimerkki kauaskantoisesta ajattelusta ja uusista avauksista. Tällaista ajattelua tarvitaan Keskustanuoriin lisää. Visiointi ja arvokeskustelu ei saa jäädä somettamisen jalkoihin.

Olen toiminut Keskustanuorissa noin viisi vuotta ja järjestö on muuttunut ja kehittynyt jatkuvasti. Muutosten on kuitenkin oltava entistä nopeampia ja hyvästä voi aina tehdä paremman.

Osallistuin kaksi vuotta sitten liittokokoukseen Oulussa piirini ainoana virallisena edustajana. Asetin silloin tavoitteekseni, että puheenjohtajakaudellani ainakin kaksinkertaistan osallistujien määrän. Kokkolaan on tulossa kahdeksan varsinaissuomalaista, joten tavoite on ylitetty roimasti. Miten? Töitä tekemällä, tulevaisuuteen katsomalla ja järjestöä kehittämällä. Ehkä yhden ihmisen aloitteesta, mutta yhdessä.

Anna Sirkiä
Keskustanuorten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja
Ehdolla Keskustanuorten liittohallitukseen kaudelle 2017-2018

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s