Turku veturiksi Varsinais-Suomen nousuun!

Meille Varsinais-Suomessa maakuntaennuste vuodelle 2017 näyttää hyvältä. Tällä vuosikymmenellä vuotta 2017 positiivisempi oli ainoastaan vuoden 2011 ennuste.

Suurimmaksi yksittäiseksi vaikuttavaksi tekijäksi arvioidaan Meyer Turun telakan laivatilaukset ja niiden tuomat työpaikat. Uudenkaupungin autotehtaan, Valmet automotiven historiallisen suuret rekrytoinnit tuovat lisää työpaikkoja maakuntaan ja myös pk-yrittäjien arvioidaan luovan tulevana vuonna Varsinais-Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja.

Tilanne näyttää hyvältä, eikä se ei ole syntynyt itsestään. Erityisesti risteilijätilauksen suhteen rahoitus on ollut tärkeä tekijä. Ilman hallituksen toimia vientirahoituksen parantamiseksi tilauksia olisi tuskin syntynyt.

Työtä maakunnan kehittämiseksi on tehtävä hartiavoimin, ja onneksemme työ- ja elinkeinoministeriössä tämä on ymmärretty. TEM päätti jakaa Varsinais-Suomeen 3 000 000 euroa meri- ja autoteollisuuden rekrytointikoulutuksiin.

Varoja kohdistetaan myös kasvuyritysten työllisyysohjelman hankkeisiin 1 080 000 euroa Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Juuri tällaisia joustavia koulutusratkaisuja tarvitsemme yllättävästikin muuttuvassa työelämässä.

Tilanne Varsinais-Suomessa ja Turussa näyttää nyt valoisalta, mutta neljällä risteilijätilauksella ei vielä pitkälle pötkitä. Varsinais-Suomen tulee Turku veturinaan lähteä kehittämään maakuntaa yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Ainoastaan työ- ja elinkeinoministeriön toimet eivät riitä, myös meidän varsinaissuomalaisten on kannettava kortemme kekoon.

Turku on sijainniltaan loistava Euroopan vientiä ajatellen. Olemme lähellä Eurooppaa ja satamamme kautta kulkee tuotteita niin pohjoisempaan Suomeen kuin itäänkin. Kulkuyhteyksien satamasta vientiväylille tulee olla kunnossa satamamme kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Tämä pitää ottaa huomioon liikenneratkaisuja pohtiessamme.

Vientiväylien kehittämisen on oltava kärkihankkeitamme. Pohtimisen arvoinen viennin vauhdittamiseksi voisi olla myös suora lentoyhteys Turusta Saksaan.

Uudet työpaikat Turussa ja Uudessakaupungissa vaikuttavat myös asuntojen kysyntään. Meidän tulee kyetä vastaamaan kasvaviin tarpeisiin. Erilaisia lyhytaikaisen asumisen muotoja voisi kehittää ja edullisen asumisen muotoja on oltava tarjolla.

Opiskelijakaupunkina meidän tulee Turussa huolehtia siitä, ettei vuokrataso nouse kohtuuttomalle tasolle. Paine asuntomarkkinoilla on lisääntynyt Uudessakaupungissa, ja on todennäköistä, että tämä heijastuu myös Turkuun. Kaupungin on oltava aktiivisesti kehittämässä myös sujuvampaa työpaikkaliikennettä Turusta Uuteenkaupunkiin päin.

Osaamisen on oltava lähellä ja siksi meidän on Turussa tehtävä kaikkemme jotta yritysten on helppo toimia: tarjolla on oltava yrityspalveluita ja liiketiloja. Toisaalta Turkuun tulisi saada rekrytointikoulutusten lisäksi pysyvämpää alan koulutusta.

Erityisesti diplomi-insinöörien koulutuslinjojen lisääminen Turun yliopistoon olisi tärkeää. Konetekniikan sekä automatiikan ja robotiikan DI-linjat ovat jo hyvä alku, mutta meriteollisuuteen tähtääviä koulutusohjelmia olisi tärkeää saada Turkuun. Erityisesti ympäristötekniikka olisi äärimmäisen tärkeä, sillä tulevaisuuden meriteollisuudessa kyse tulee olemaan entistä enemmän ympäristön kannalta kestävistä ratkaisuista.

Meillä on Turussa nyt tuhannen taalan paikka saada työllisyys kestävämmälle pohjalle, vienti vetämään ja kehittää kaupunkimme meriteollisuuden ja ympäristöteknologian kärkiosaajaksi. Taotaan nyt kun rauta on kuuma.

Anna Sirkiä,
Varsinais-Suomen Keskustan varapuheenjohtaja
Ehdolla kuntavaaleissa Turussa

Teksti julkaistu myös Turun Sanomissa 19.2.2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s