Turun yliopistoon teknillinen tiedekunta

Varsinais-Suomi ja Turku saavat hyviä uutisia toisensa perään. Meyer Turun telakka on saanut suuret risteilijätilaukset ja Uudenkaupungin autotehtaan, Valmet automotiven historiallisen suuret rekrytoinnit tuovat lisää työpaikkoja maakuntaan. Myös pk-yrittäjien arvioidaan luovan tulevana vuonna Varsinais-Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja. Viimeisimpänä uutisena Rolls Royce päätti perustaa Turkuun uuden etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen. Tämä on jo kansainvälisestikin merkittävää.

Uudet työpaikat vaativat kovaa osaamistasoa Turulta. Onneksemme TEM päätti jakaa ensihätään Varsinais-Suomeen 3 000 000 euroa meri- ja autoteollisuuden rekrytointikoulutuksiin. Myös kasvuyritysten työllisyysohjelman hankkeisiin kohdennettiin 1 080 000 euroa Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Tällaiset joustavat koulutusratkaisut ovat erittäin tervetulleita maakunnan nopeassa muutoksessa. Mikäli haluamme turvata Turun tulevaisuuden meriteollisuuden kärkikaupunkina, tämä ei kuitenkaan riitä. Turkuun tulee saada myös alan pysyvää koulutusta.

Erityisesti diplomi-insinöörien koulutuslinjojen lisääminen Turun yliopistoon olisi tärkeää. Konetekniikan ja automatiikan/robotiikan DI -linjat ammattikorkeakoulun ja Åbo akademin yhteistyönä ovat jo hyvä alku, mutta nimenomaisesti meriteollisuuteen tähtääviä koulutusohjelmia olisi tärkeää saada Turkuun laajemmin. Turun yliopistoon tarvitaan teknillinen tiedekunta. Erityisesti ympäristötekniikan linja siellä olisi äärimmäisen tärkeä, sillä tulevaisuuden meriteollisuudessa kyse tulee olemaan entistä enemmän ympäristön kannalta kestävistä ratkaisuista. Toisaalta Rolls Roycen investoinnit tuovat tarvetta myös muille linjoille.

 

Opiskelijan elämänkaari -näkökulma mukaan koulutuspoliittiseen keskusteluun

Puhuttaessa koulutuslinjojen sijoittamisesta eri yliopistoihin, näkökulmana on usein osaaminen. Alan parhaat osaajat halutaan keskittää samaan paikkaan.Tämä on hyvä näkökulma myös Turun tilanteeseen. Toisena yleisenä näkökulmana on aluepolitiikka – korkeakoulun luoma positiivinen vaikutus alueelle. Näkökulma, jonka itse nostaisin mukaan keskusteluun on opiskelijan elämänkaari -näkökulma.

Kun pohditaan esimerkiksi AMK- ja yliopistokoulutuksia, joiden kesto on 3,5 tai enimmillään jopa 7 vuotta, yksittäisen opiskelijan elämänkaari ei ole yhdentekevä asia. Kun nuori asuu ja opiskelee samalla paikkakunnalla useita vuosia, hän luo siellä ystävyyssuhteita ja verkostoja, kenties perustaa perheen. Valmistumisen jälkeen töiden perässä muuttaminen ei välttämättä houkuttele, tai ole edes kovin helposti toteutettavissa. Työmarkkinoilla suuri ongelma onkin kohtaanto-ongelma. Tässä tapauksessa siitä näkökulmasta, että työttömät työnhakijat ja alan työt eivät välttämättä olekaan samassa paikassa.

Turussa on teknisen alan töitä. Turussa on erityisesti meriteollisuuden töitä. Turussa tehdään tulevaisuudessa uraauurtavaa tutkimusta älyllisten laivojen kehityksessä. Suuret yritykset ovat luottaneet suomalaiseen ja turkulaiseen osaamiseen investoidessaan Turkuun. Nyt on aika täyttää odotukset ja osoittaa, että meillä on tarjota parasta osaamista. Nyt, jos koskaan, on aika perustaa Turun yliopistoon teknillinen tiedekunta

Anna Sirkiä,
Varsinais-Suomen Keskustan varapuheenjohtaja

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s