Turkuun taidetalo!

Turun konserttitalo oli upea lahja ystävyyskaupungiltamme Göteborgilta 50-luvulla. Se on Suomen ensimmäinen pääasiassa konserttikäyttöön tarkoitettu sali. Konserttisali on kuitenkin aikansa elänyt, remontin tarpeessa ja siinä on vakavia puutteita. Esimerkiksi oopperaa salissa ei voi tehdä kuin konserttiversiona ja tila on akustisessa mielessä melko pieni teoksille, joissa on suuri orkesteri.

Turusta löytyy muutamia tiloja, joissa on toteutettu oopperaproduktioitakin kuluneina vuosina. Åbo Svenska teaterin miljöö on viehättävä, mutta akustiikka on teatteriakustiikka ja salin koko on niin pieni, että siellä ei voi toteuttaa kuin kamarioopperoita.

Logomossa on tilaa vaikka muille jakaa ja siellä toteutettiinkin alkuvuodesta suuri tuotanto, Die Kalewainen in Pochjola –ooppera. Ongelma on kuitenkin sähköinen äänentoisto, joka on aina kompromssi taiteellisessa mielessä.

Sigyn –sali on Turun paras tila tällä hetkellä oopperaa ajatellen, mutta valitettavasti sekin soveltuu vain pienemmille tuotannoille.

Turku tarvitsee kipeästi uuden konserttitalon paitsi taiteellisessa mielessä, myös imagosyistä. Turun on profiloiduttava paremmin kulttuurikaupunkina niin kansallisesti, kuin kansainvälisesti ja se tapahtuu vain panostamalla kulttuuriin ja taiteeseen – taiteilijoita kaupungistamme kyllä löytyy, kiitos mm. ammattikorkeakoulun Taideakatemian.

Paras keino Turun imagon parantamiselle olisikin taiteen monitoimitalo, jossa olisi laadukkaan ja suuren konserttisalin lisäksi myös mm. pienempiä saleja konsertti- ja seminaarikäyttöön ja näyttelytilaa kuvataiteilijoille. Päätös taidetalon rakentamisesta olisi erittäin osuvaa tehdä juuri nyt Suomi 100 –juhlavuonna. Kasvattaaksemme mainettamme kulttuurikaupunkina myös kansainvälisesti, Turun Taidetalon suunnittelusta pitäisi järjestää arkkitehtikilpailu.

Turku on kulttuurikaupunki. Turkulaiset rakastavat taidetta ja erityisesti julkista taidetta, jopa keskiverto suomalaisia enemmän. On jo korkea aika tuoda Turun konserttisali 50-luvulta nykypäivään upeassa kulttuurikaupungissamme!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s