Taide – eliitin etuoikeus?

Hyvin­voin­ti­val­ti­omme vahvuuksia on aina ollut yhden­ver­tai­suus, tai ainakin pyrkimys siihen. Viime vuosina tämä tavoite on kuitenkin tuntunut unohtuvan. On syyllistytty jopa tasa-arvon räikeään heiken­tä­mi­seen.

Erityisen huolestunut olen peruskoulun tasa-arvoisuudesta ja lasten mahdol­li­suuk­sista opiskella taideaineita.

Eri taiteen muodoista ja laadukkaasta opetuksesta on vaarassa tulla vain eliitin etuoikeus. Viime vuosina erityisesti taideluokkia on lakkautettu tai aloi­tus­paik­koja vähennetty kasvavalla vimmalla.

Monet päättäjät ovat kysee­na­lais­ta­neet myös taiteen peru­so­pe­tuksen opetus­paik­kojen tukemisen. Syynä on raha ja toisaalta ymmär­tä­mät­tö­myys taideluokkien ja taiteen peru­so­pe­tuksen tukemisen tarkoi­tuk­sesta. Taideluokat mielletään elitistisinä.

Elitistisinä? Taideluokalle voi hakea kuka tahansa varal­li­suu­desta riippumatta ja opiskelu on ilmaista. Luokalle valikoidaan taiteellisia ja lahjakkaita lapsia, mutta luokalle voi hakea lähtö­koh­dis­taan riippumatta. Tämä jos mikä on tasa-arvoista.

Taiteen peru­so­pe­tuksen opetus­paik­kojen tukeminen on myös ensiarvoisen tärkeää, jotta taiteesta ei tule vain eliitin harrastus.

Esimerkiksi konser­va­to­ri­ossa lapsi voi opiskella soittoa tai laulua 250 euron luku­kau­si­mak­sulla kunnan tukemana, kun ilman tukea saman opetuksen hintalappu kasvaa 800 euroon. Tällöin harrastus kustantaisi 1 600 euroa vuodessa, jonka päälle maksetaan soittimista ja nuoteista. Tasa-arvoista ja kaikille mahdollista? Tuskin.

Olennaisinta musiik­ki­luok­kien ja taiteen peru­so­pe­tuksen tukemisessa on se, että kaikkien viimeisimpien tutkimusten mukaan taiteen ja erityisesti musiikin harrastaminen kehittää lapsen kielellisiä kykyjä ja keskit­ty­mis­kykyä ja parantaa aivotoimintaa.

Tutkijoiden mukaan musiikin harrastaminen tulisikin mahdollistaa entistä useammalle lapselle. Sen sijaan lakkautamme taideluokkia.

Sunnuntaina kuntamme saavat uudet päättäjät.

Maakunta- ja soteu­u­dis­tuksen jälkeisissä kunnissa kulttuurin, opetuksen ja kasvatuksen rooli päätök­sen­te­ossa kasvaa.

Vetoan tuleviin valtuu­tet­tuihin – luokaa lapsillemme yhden­ver­taiset mahdol­li­suudet kasvaa, kehittyä ja harrastaa perhe­taus­tasta ja varal­li­suu­desta riippumatta. Syy on ilmiselvä – lapsissa on tulevaisuus.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s