Kaupungistuminen on fakta – mutta onko siinä mitään järkeä?

Julkista keskustelua on viimeaikoina ravisuttaneet paitsi kestosuosikki maahanmuutto, myös maassamuutto. Aiheesta ovat esittäneet poikkeavia näkemyksiä mm. pääministeri Juha Sipilä ja pormestari Jan Vapaavuori. Retorista revittelyä aiheesta saa lukea Tuomas Enbuskelta ja nyt myös kansanedustaja Mikko Kärnältä.

Pipsa Palttala kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan siitä, kuinka keskustelu kaupungistumisesta on taantunut huuteluun kahdesta poterosta, eikä tosiasioita haluta katsoa silmiin. Hän peräänkuuluttaa totuudenmukaisuutta aiheesta keskusteltaessa.

Totuus on melko selvä, kun katsoo tilastoja. Muuttovirta maaseudulta kohti kaupunkeja on kiistaton. Eri asia on se, onko siinä mitään järkeä.

Alkuvuodesta mm. Taloussanomat kirjoitti Helsinkiin muuttamisen kannattavuudesta. Nordean yksityistalouden ekonomistin Olli Kärkkäisen laskelmien mukaan pääkaupunkiseudun asumiskustannukset aiheuttavat sen, että vaikka saisi työtä, Helsinkiin muuttaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Maakunnissa erityisesti asuminen on edullista, kun taas pääkaupunkiseudulla monelle työssäkäyvällekin joudutaan maksamaan yleistä asumistukea.

Suuret kaupungit ja niiden maakuntia määrällisesti suurempi työpaikkatarjonta eivät myöskään takaa työllistymistä. Työ- ja elinkeinoministeriön tuore maakuntien suhdannekatsaus kertoo, että että viimeisen kymmenen vuoden aikana työttömien työnhakijoiden osuudet ovat rajuimmin kasvaneet esimerkiksi juuri Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Samaan aikaan tilanne on mennyt parempaan suuntaan ainoastaan Lapissa ja Kainuussa.

Tänään yle uutisoi siitä, kuinka Suomen maakunnista Lapissa talous kasvaa kovinta, lähes 17% vauhtia. Muina huippualueina mainiittiin Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi. Näillä alueilla kärsitään työvoimapulasta. Yrittäjät pelkäävät kasvun hiipuvan, mikäli työlle ei saada tekijöitä.

Muuttoliikkeelle kaupunkeihin on varmasti monta syytä ja ihmisillä on tietenkin oikeus itse valita asuinpaikkansa. Minäkin asun suuressa kaupungissa, vieläpä ihan keskustassa ja koen elämänlaatuni sen vuoksi ja siitä huolimatta olevan hyvä. Olennaista ei olekaan keskustelu siitä, onko maalla vai kaupungissa asuminen mukavampaa tai mihin muuttoliike tällä hetkellä suuntautuu.

Paljon tärkeämpi kysymys on se, kuinka saamme maakuntien ja erityisesti pohjoisen töille tekijänsä? Miten saamme elämän kaupungeissa taloudellisesti mahdolliseksi myös pienipalkkaisille?

Maaseutua ja kaupunkia ei tarvitse asettaa vastakkain kun etsimme vastausta kysymykseen: kuinka mahdollistetaan hyvä elämä ja yrittäminen Suomessa tasa-arvoisesti?

Anna Sirkiä

Keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtaja

Kansanedustajan avustaja

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s