Kokoomusnuorten satovahinko

Kokoomusnuoret, tuo vapaan markkinatalouden kirkasotsainen lähettiläs iskee jälleen. Tällä kertaa valituksen aiheena on se, että hallitus päätti kolmannessa lisätalousarvioesityksessään 2017 tukea maanviljelijöitä 25 miljoonalla eurolla säiden aiheuttamien satovahinkojen vuoksi. Kokoomusnuorten mukaan esimerkiksi laskettelukeskuksia tai rantakohteita tulisi tukea myös, mikäli säät ovat liiketoiminnan harjoittamisen kannalta kehnot.

Kyllä, luit oikein. Kokoomusnuoret rinnastivat juuri maatalouden ja laskettelukeskukset. Molemmissa on kyllä kyse sääolosuhteista riippuvaisesta yritystoiminnasta, mutta voimme kaikki olla yhtä mieltä siitä, että niiden merkitys yhteiskunnalle on aivan erilainen. Laskettelu kun ei ole ihmisen perustarve, ruoka sen sijaan on. Miksi siis kokoomusnuoret kritisoivat kotimaiselle maataloudelle annettuja tukia, varsinkin kun tämä 25 miljoonan euron summa ei ole edes riittävä viljelijöiden tämänhetkisen ahdingon valossa?

Kyse on arvoista ja ideologiasta. Kokoomusnuoret uskovat vapaaseen markkinatalouteen. Kokoomusnuoret uskovat, että markkinat kyllä korjaavat tilanteen. Ruoka tuotetaan sitten jossain muualla, jollei se Suomessa ole sään vuoksi taloudellisesti kannattavaa. Heille näyttää olevan aivan sama missä, kunhan se on taloudellisesti mahdollisimman tehokasta. Kilpailu ratkaiskoon. Ruuan puhtaudella, eettisyydellä, ekologisuudella ja kotimaisuudella ei näytä olevan niin väliä, Suomen omavaraisuudesta puhumattakaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalainen ruoka on ylivoimaisesti EU:n puhtainta. Kevään lihaskandaali Brasiliassa, kesän myrkkymunaskandaali ja muut vastaavat uutiset vahvistavat entisestään näkemystä siitä, että suomalaista puhdasta ruokaa tulisi jatkossakin voida tuottaa sekä kotimaan tarpeisiin, että vientiin erityisesti maille, joilla ei ole mahdollisuuksia itse tuottaa ruokaansa. Lisäksi ympäristön kannalta on kestämätöntä kuljettaa ruokaa pitkiä matkoja, jos sitä olisi saatavilla lähelläkin.

Tutkijoiden arviot ilmastonmuutoksen vaikutuksista ruuantuotannolle erityisesti päiväntasaajan alueella ovat murskaavia. Näköpiirissä on ennennäkemätön kuivuus ja maataloustuotannon hankaluus esimerkiksi Keski-Euroopassa. Tutkijat varoittelevat Suomea nälänhädästä. Tulevaisuudessa olemme entistä enemmän oman ruuantuotannon varassa.

Tässä valossa on aivan absurdia kuulla kokoomusnuorten valittavan maatalouden saamista yritystuista. Erityisesti kun kansallisia tukia maksavat myös sellaiset tehomaatalouden mahdit kuten Saksa. Erityisesti kun Suomi on vuosikymmenen alkupuolella nimenomaan vähentänyt maataloudelle annettavien tukien osuutta.

Markkinatalous on varmasti hienoa laboratorio-olosuhteissa ja se toimii hyvin esimerkiksi Monopoly -lautapelissä. Me elämme kuitenkin reaalimaailmassa, jossa asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Todellisuudessa, jossa ihmiset haluavat syödä kotimaista, puhdasta, eettistä ja ekologista ruokaa ja jossa on edelleen varauduttava siihen, että emme voi kaikkea tuoda ulkomailta.

Kokoomusnuorten ulostulo oli kansanedustaja Susanna Kosken (kok) mukaan omanlaisensa satovahinko. Sattuvasti sanottu. Onneksi meillä ei ole samaa ongelmaa keskustassa.

Anna Sirkiä

Keskustanuorten puheenjohtajaehdokas

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Kokoomusnuorten satovahinko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s