EU:n rajavalvonnasta

Olen aikaisemmin puhunut EU:n rajavalvonnan parantamisen puolesta ja nyt komissio on matkalla sanoista tekoihin. Aamulehti uutisoi tänään Euroopan komission valmistelemasta 10 000 hengen yhteisestä rajavartiostosta.

Yksi EU-kansalaisten tärkeä oikeus on vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden välillä, mutta jos todella haluamme säilyttää avoimet rajat Schengen-alueella, ulkorajoja on vahvistettava. Näimme 2015 kuinka käy, kun unioni ei ole varautunut siirtolaisaaltoihin. Vaikka siirtolaisten määrä on vuoden 2015 huippuvuodesta laskenut murto-osaan, tulevaisuuteen on varauduttava.

Yhteinen rajavalvonta ei missään nimessä saa tarkoittaa sitä, että pakolaisia ja hädässä olevia ei enää autettaisi. Näen, että tämä on ensimmäinen askel siihen, että keskitymme auttamaan kaikkein hädänalaisimpia. Niitä, jotka eivät esimerkiksi vaarallisesta merimatkasta ihmissalakuljettajien aluksissa olisi selvinneet. 

Ajatus EU:n ulkopuolelle sijoitettavista turvapaikkahakemusten käsittelykeskuksista, siis maihinnousukeskuksista, on sinänsä hyvä. Niissä Eurooppaan pyrkijöistä voitaisiin jo EU:n ulkopuolella erotella ne, jotka ovat oikeutettuja turvapaikkaan. Tämä ajatus tuntuu kuitenkin olevan vielä lapsenkengissään, sillä mikään valtio ei ole vielä suostunut isännöimään tällaista keskusta.

Yhteinen rajavalvonta ja maihinnousukeskukset eivät vielä riitä. Tarvitsemme edelleen ratkaisun yhteiseen taakanjakoon ja siihen tulee kaikkien jäsenmaiden aidosti sitoutua. Pakolaiset eivät voi olla vain Euroopan ulkorajoilla olevien valtioiden vastuulla, niiden voimavarat eivät yksin riitä. Meidän suomalaisten todella kannattaa kantaa vastuumme, sillä mekin olemme yksi rajavaltioista, ja minkä tahansa kriisin sattuessa idässä ensimmäinen pakolaisten vastaanottajamaa. 

Pakolaisuus on suuri inhimillinen tragedia ja hädänalaista on autettava. Euroopasta ei voi tulla suljettua saarta, mutta väkijoukkojen liikkumista on hillittävä ja toisaalta säästettävä ihmisiä pitkältä turvapaikkaprosessilta vastaanottokeskuksessa eläen. Ihmisiä tulisi auttaa ensisijaisesti kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.

Siirtolaisvirtojen hallitsemiseen on varauduttava, mutta se on jälleen vain seurausten hoitamista, ei itse syyn. Euroopan Unionin onkin kannettava kortensa kekoon konfliktien hillitsemiseksi kriisialueilla rauhantyön avulla ja taloudellisen epätasa-arvon poistamiseksi kehitysyhteistyön ja muiden ratkaisujen avulla. Tämä on merkittävästi rajavalvontaa vaikeampi ja olennaisempi kysymys ja se pitää nostaa keskusteluun vahvemmin.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “EU:n rajavalvonnasta

  1. Niin, meidän vastuumme idän kriisien osalta on lähinnä pitää rajatarkastukset ja -muodollisuudet voimassa, niinkuin ne nytkin ovat. Sieltä päin on yritetty ei-toivottua maahanmuuttoa aiemminkin, mutta eihän siitä mitään tullut. Tämä linja on pidettävä jatkossakin, ja että se pidetään on tehtävä täysin selväksi myös idän machiavelleille. Siis että hampaisiin asti aseistetut jalkaväkiprikaatit ovat vastassa myös tarkoituksella rajalle ohjattuja siviililaumoja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s