Suomi on suuri, harvaan asuttu ja metsäinen maa. Jopa 68 prosenttia alueestamme on harvaan asuttua maaseutua. Erätalous ja jokamiehen oikeudet ovat kruununjalokiviämme. Sienestämme, marjastamme, kalastamme ja metsästämme, kuitenkin luontoa riistämättä.
Siihen, miten suomalaista, luonnonläheistä elämää eletään tänään ja huomenna, vaikuttavat olennaisesti EU:n lintu- ja luontodirektiivit. Direktiivien liitteissä on erikseen listattuna suojeltavat lajit. Luontodirektiivin ajatus on hyvä. Lajien säilyminen ja suojelu on turvattava. Nykyisellään direktiivi on kuitenkin liian tiukka ja joustamaton.
Luontodirektiivissä on määritelty liitteiden lajiluetteloissa miten suojeltuja mitkäkin lajit ovat. Esimerkiksi susi on luontodirektiivissä määritelty Suomen alueella poronhoitoaluetta lukuunottamatta tiukasti suojeltavaksi liitteessä IV. Kuitenkin Baltiassa ja poronhoitoalueella se on liitteessä V. Tämä on ollut ehkä aiheellinen ratkaisu aikanaan susikannan elvyttämiseksi, mutta tilanne on muuttunut, eikä luontodirektiivi reagoi muutoksiin.
Suomen susikanta on elpynyt hyvin, ja tilanne elää jatkuvasti. Tänä vuonna kanta on kasvanut Länsi-Suomessa jopa kolmanneksen, Pohjanmaan alueella se on kaksinkertaistunut. Tällaisiin muutoksiin tulisi olla vapaus reagoida kansallisella tasolla paremmin direktiivin sitä estämättä. Suomalaiset eivät halua suden sukupuuttoa, mutta kantaa tulee voida joustavasti hoitaa erityisesti kun susi on uhka poronhoidolle, karja- ja lammastaloudelle, metsästyskoirille ja paikallisesti myös lasten koulumatkoille.
Jo vuoden 1886 metsälaissa kiellettiin metsän hävittäminen ja Suomi allekirjoitti ensimmäisten maiden joukossa Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (Convention on Biological Diversity, CBD), joka on keskeisin luonnon monimuotoisuutta turvaava sopimus. Meillä on halu viljellä ja varjella maatamme, ei hävittää ja tuhota lajeja.
Euroopan unionin jäsenenä Suomea velvoittavat kuitenkin unionin yhteiset säädökset ja siksi tarvitsemme aktiivisia ja vahvoja ihmisiä puhumaan alueemme erityispiirteiden puolesta. Pohjoinen elämäntapa on turvattava.