Mahtavia uutisia – suomalainen äidinmaidonkorvike ja kala saivat vientiluvat Kiinaan

49759234_1226848264134053_2470337301712994304_n

Päivän paras uutinen! Kiina on myöntänyt ensimmäistä kertaa Valion äidinmaidonkorvikkeelle ja Kalaneuvoksen suomalaisille kalatuotteille vientiluvan Kiinaan. Valio voi uusien vientilupien myötä viedä Lapinlahden tehtaalla valmistettuja äidinmaidonkorvikejauheita ja Turengissa tehtyä käyttövalmista, nestemäistä äidinmaidonkorviketta Kiinaan.

Kiinassa on valtavat markkinat äidinmaidonkorvikkeelle. Tähän mennessä olemme voineet viedä maito- ja herajauhetta Kiinaan, missä siitä on valmistettu äidinmaidonkorviketta. Nyt tuotteet voidaan valmistaa ja pakata Suomessa suoraan kiinalaisille kuluttajille myytäväksi. Kiinaan viedään Suomesta maitotuotteista myös voita ja pieniä määriä juustoa.

Kiinassa vanhemmat haluavat ennen kaikkea turvallista ruokaa lapsilleen ja suomalainen puhtaassa luonnossa tuotettu, maailman vähiten torjunta-ainejäämiä sisältävä ja hyvin vähän antibiootteja käyttävä tuotanto nousee sille kuuluvaan arvoon.

Tämä on myös merkittävä edistysaskel Suomen ja Kiinan välisessä elintarvikekaupassa.

Vientilupa vahvistettiin maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion vienninedistämisvierailulla Pekingissä 8.1.2019, mutta itse prosessi on kestänyt neljä vuotta ja se on vaatinut paljon työtä niin yritykseltä itseltään kuin myös maa- ja metsätalousministeriöltä ja Ruokavirastolta (ent. Evira). Kiinan viranomaisille on toimitettu laajat selvitykset liittyen äidinmaidonkorvikkeen valmistukseen Suomessa ja viranomaiset ovat käyneet Suomessa tarkastamassa äidinmaidonkorviketta tuottavat laitokset.

Kalaneuvos taas sai luvan nimettyihin kalalajeihin ja -tuotteisiin, mm. pakastettuun, suolattuun ja savustettuun suomalaiseen loheen, kirjoloheen, siikaan ja särkeen. Norjalaista lohta ei voi Suomen kautta viedä Kiinaan. Nimenomaan suomalainen, puhtaiden vesiemme kala on kysytty tuote.

Kauppa ja uudet vientisopimukset ovat Suomen kaltaiselle pienelle, viennistä elävälle valtiolle ensiarvoisen tärkeitä ja hyviä uutisia maidontuotantosektorille on kaivattu pitkään. Tulevaisuususkoa, työtä ja ennen kaikkea poliittista tahtoa tarvitaan, jotta suomalainen ruoka menestyy meillä ja maailmalla. Tulevaisuususkolla ei kuitenkaan kukaan elä, siksi ratkaisuja tuotannon kannattavuuden parantamiseksi on tehtävä niin Suomessa kuin EU:ssakin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s