EU:n maatalousvaliokunnan kaavailema tukikatto on torpattava

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistus on parhaillaan käynnissä. Maatalousvaliokunta päätti omasta kannastaan huhtikuun alussa ja se linjasi muun muassa tukikatosta.

Maatalousvaliokunta sai aikaan Suomen kannalta hyviäkin linjauksia. Pohjoisissa oloissamme mahdoton vaatimus ympärivuotisesta kasvipeitteisyydestä ja viljelykielto turvemailla saatiin torpattua. Etelä-Suomen kansallista tukea saatiin jatkettua sekä luonnonhaittakorvaukset ja tuotantoon sidotut tuet pidettyä.

Tukikatto sen sijaan oli ja pysyi myös maatalousvaliokunnan kantana. Komissio esitti alunperin, että tukikatto voisi vaihdella 60 000 ja 100 000 euron välillä. Maatalousvaliokunta nosti summan 100 000 euroon ja linjasi, että summasta voidaan vähentää ympäristöjärjestelmät, nuorten viljelijöiden tuki ja 50 prosenttia palkkakustannuksista, mutta leikkaus on silti merkittävä. Jopa 270 maatilaa vastaanottaa yli 100 000 euroa suoria tukia.

Tukikatto iskee pahiten niihin Etelä-Suomen kotieläintiloihin, jotka ovat viime vuosina investoineet. On nurinkurista, että politiikalla on ensin pyritty kasvattamaan tilakokoja ja kannustettu investoimaan, ja nyt juuri siitä rangaistaan. Erityisesti tässä kannattavuustilanteessa leikkaukset ovat kestämättömiä.

Vaikka Keski- ja Etelä-Euroopassa on tarve tukikatolle tukien keskittymisen vuoksi, se ei tarkoita, että samaa sääntöä täytyy soveltaa kaikkiin jäsenmaihin.

Maatalouspolitiikan uudistus, samoin kuin neuvottelut EU:n budjetista menevät vaalien yli ja siksi näihin on vielä mahdollista vaikuttaa. Suomalaisten meppien on tehtävä kaikkensa, jotta tukikatto saadaan Suomen osalta torpattua.

Anna Sirkiä

Eurovaaliehdokas

Suomen keskusta

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s