Feministin ajatuksia miestenpäivänä

”Jo poika kiskoo pojan unta vuoteessaan

ennen kuin loppuun iltasadun saan,

Mä istun hetken ja mietin maailmaa

Ihmisen poikaa se odottaa.

Voi kuinka kaunis poika onkaan tosiaan.

Ei muuhun pysty hän kuin uutta oppimaan.

Hän siinä kylkeänsä kääntää, miehekkäästi ääntää.

Hän matkaa taittaa linnunradallaan ja nukkuu vaan.

Voi kunpa matkas onneksi koituis,

Vihaa, katkeruutta et tuntis joutavaa.

Voi kun oisit viisaampi kuin isäs milloinkaan,

kunpa oppisit ajattelemaan.”

Yö-yhtyeen kappaleesta ”Ihmisen poika”

Mitä parhainta miestenpäivää kaikille miehille ja pojille, erityisesti oman elämäni isommille ja pienemmille miehille.

Tämän päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota poikien ja miesten terveyteen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja hyvien roolimallien korostamiseen. Päivänä on tarkoitus juhlistaa myös niitä miehiä, jotka eivät ole isiä.

Suomessa on useita tilanteita, joissa pojat ja miehet ovat naisia ja tyttöjä heikommassa asemassa.

Yhä useampi poika pärjää tyttöjä huonommin matematiikassa ja luonnontieteissä, koulupudokkaista suurin osa on poikia ja ero tyttöjen ja poikien lukutaidossa on meillä OECD-maiden suurin. Huolestuttavaa on myös, että erot tyttöjen ja poikien osaamisessa ovat alueellisia. Pohjois-Suomessa erot ovat suurimmat.

Miehet kokevat hyvinvointinsa heikommaksi ja onnellisuutensa vähäisemmäksi kuin naiset. Naiset elävät miehiä pidempään ja miehet kuolevat useammin alkoholiin, itsemurhiin ja tapaturmiin. Monet syrjäytymisen taustatekijöistä ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla ja syrjäytyneistä nuorista jopa kaksi kolmasosaa on miehiä.

Valtaosassa huoltoriitatapauksia tuomioistuin päättää, että lapsen tulee asua äidin luona. Suomessa on maailman eniten lapsettomiksi jääneitä miehiä ja yksinäiselle miehelle lapsitoiveen täyttäminen on hyvin vaikeaa.

Suomessa asevelvollisuus koskee ainoastaan miehiä, mikä on ilmeinen rakenteellinen tasa-arvo-ongelma.

Minusta olisi äärimmäisen tärkeää, että näihin ongelmiin kiinnitetään poliittisissa päätöksissä huomiota vuoden jokaisena päivänä. Kannustankin kaikkia päättäjiämme tähän. Erityisesti poikien oppimisen ongelmiin olisi puututtava jo varhain. Näen kuitenkin, että monet näistä ongelmista eivät välttämättä ole ratkaistavissa yksin poliittisin päätöksin, vaan tarvitaan myös kulttuurista muutosta.

Suomalainen mieskuva on kovin kankea ja miehen rooli ahdas. ”Pojat on poikia”, ”ei puhuta eikä pussata” ja ”laivat on puuta ja miehet rautaa”. Samaan aikaan kun pohdimme poliittisessa keskustelussa, kuinka perhevapaita saataisiin tasa-arvoisemmiksi, ihmetellään perheitä, joissa isä on kotona äidin sijaan.

Suomalaista mieskuvaa ja miehen roolia voi muokata meistä jokainen omalla käyttäytymisellään. Kuinka suhtaudumme itkevään pikkupoikaan? Millaisia miehiä ja millaista miesten toimintaa ihailemme? Millaisen esimerkin annamme lapsillemme?

Minulla on pieni veli, joka on hyvin taiteellinen, dramaattinen ja verbaalisesti nokkela. Jokainen päivä eletään täysillä. Hän laulaa, soittaa viulua ja tanssii. Hän nauttii harrastuksistaan suunnattomasti. Välillä koulupäivän jälkeen häneen iskee jonkun kaverin kommentin istuttama epäilys: ovatko nämä vääränlaisia harrastuksia pojalle? Pienen veljeni onneksi ympärillä on paljon aikuisia, jotka jaksavat kannustaa ja muistuttaa näissä lajeissa menestyneistä esikuvista. Uraa uurtaneista miehistä.

Miestenpäivän kunniaksi kannustan jokaista pohtimaan, kuinka auttaa pieniä ja vähän isompiakin poikia olemaan oma itsensä. Kohdataan toisemme ihmisinä, ei ahtaan sukupuoliroolin edustajana.

Loppuun vielä totean, että kyllä, feministinä on tärkeää puhua myös miesten ja poikien asemasta. Totean myös (kun kaikille ei tunnu olevan selvää), että feminismillä tarkoitetaan sellaista yhteiskunnallista ajattelutapaa, jossa huomiota kiinnitetään sukupuolittuneisiin valtasuhteisiin sekä niiden vaikutuksiin ihmisten elämässä. Feminismin tavoitteena on sukupuoleen perustuvien syrjivien tai rajoittavien normien ja rakenteiden purkaminen. (Määritelmä: THL)

Lisää aiheesta:

Miestenpäivä

Opintomenestys ja sukupuoli

Sukupuolten hyvinvointi- ja terveyserot

Erotilanteet ja huoltajuus

Miesten lapsettomuus

Kiinnostava henkilöhaastattelu Miehet ry:n puheenjohtajasta

Tasa-arvosanasto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s