Lyhyesti isästä, tasa-arvosta ja feminismistä

“A girl’s father is the first man in her life, and probably the most influential.”

–David Jeremiah

Tänä isänpäivänä olen Brysselissä European Womens Lobbyn seminaarissa puhumassa feminismistä ja nuorten naisten osallistamisesta tasa-arvotyöhön. Täällä käytiin läpi naisten tarinoita siitä, kuinka he ensimmäisen kerran elämässään huomasivat, että maailma ei ole täysin tasa-arvoinen. Tarinat olivat valtavan erilaisia, sillä täällä on ihmisiä lähes 30 eri maasta ja erilaisista taustoista.

Onnekseni sain aloittaa oman tarinani kertomalla, että olen saanut kasvaa tasa-arvoisessa ja feministisessä perheessä. Perheessä, jossa isä kohtelee äitiä ja tyttäriään kunnioittavasti ja kotityöt ja lastenhoito jaetaan. Perheessä, jossa tyttöjä kannustetaan tekemään mitä ikinä he elämässään haluavat. Perheessä, jossa isä hankki joululahjaksi pikkuautoja ja puukon, jos tytär sellaisia toivoi. Perheessä, jossa epätasa-arvo ei tullut mieleenikään.

Minä huomasin, että maailma ei ole tasa-arvoinen vasta kun menin kouluun ja aloin oppia maailmasta enemmän. Monen muun tytön tilanne on toinen. Epätasa-arvo näkyy jo kotona.

Kuten David Jeremiah sitaatissa toteaa, isällä on suuri vaikutus tyttärensä elämään. Isäni on ollut ennen kaikkea huolehtiva, kannustava ja luotettava. Aina valmiina auttamaan. Todellinen peruskallio. Ei ehkä äänekäs feministiaktivisti, mutta hiljainen tasa-arvon tekijä.

Mielestäni erittäin mainio miehenmalli.

Ihanaa isänpäivää kaikille, erityisesti omalle isälleni siellä koti-Suomessa. Tulen pian takaisin kotiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s