Lasten oikeuksista

Kuvassa on sisareni Saara 1v, isäni Timo 25v ja nukkuva Anna 3v. Minulla on jalassani Leviksen farkut, jotka kummisetäni Turkka toi minulle Amerikan-matkaltaan. Nuo housut olivat minulle kaikkein rakkain vaate ja puin ne ylleni aina kun äiti antoi. Housut olivat vähän isot ja siksi tarvitsin henkselit, että ne pysyvät ylhäällä.

Pukeutumiseni takia minua luultiin usein pojaksi. Jopa siinä määrin, että isän viedessä minut parturiin, parturi leikkasi minulle 90-luvun miesten muodin mukaisen pottakampauksen. (Se oli muuten ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun isä lähetettiin tytärten kanssa parturiin.)

Kasvaessani sain olla juuri sellainen kuin olen. Sain olla minä. Loppumattomaan puhelias, dramaattinen ja innokas taiteilijanalku Leviksen farkuissaan. Vaikka farkut jäivät pieniksi aikanaan, vanhempien, isovanhempien ja kummieni varaukseton rakkaus ja hyväksyntä ovat kantaneet tähän päivään asti itsetunnon ja rohkeuden muodossa. Puheliaskin olen edelleen.

Tänään on lasten oikeuksien päivä ja vuoden teemana on jokaisen lapsen oikeus olla oma itsensä. Saan olla minä ja saat olla sinä. Jotta rakentaisimme jokaiselle lapselle turvallisen ympäristön kasvaa ja varttua omaksi itsekseen ja tasapainoiseksi aikuiseksi, meidän tulee puuttua syrjintään ja kyseenalaistaa myös omat ennakkoluulomme. Ennakkoluulot seisovat liian monesti synkkänä muurina ymmärryksen ja hyväksymisen edessä.

Pidetään mielessä Lapsen oikeuksien sopimuksen viesti: jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas eikä ketään saa syrjiä.

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja sen syrjimättömyysperiaate kieltää kaikenlaisen syrjinnän lapsen, tai hänen huoltajansa ominaisuuksien perusteella. Tämä on ihmisoikeuksien vahvaa ydintä.

Syrjintä on Suomessakin valitettavan yleistä. THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan jopa 26 prosenttia 8-9 -luokkalaisista on kokenut syrjivää kiusaamista. Useimmiten syrjinnän kohteeksi joutuvat ne, joihin kohdistuu eniten ennakkoluuloja tai stereotypioita.

Kodin ulkopuolelle sijoitetuista, toimintarajoitteisista ja ulkomailla syntyneistä nuorista yli 40 prosentilla on syrjintäkokemuksia. Mitä kuuluu sateenkaarinuorille -tutkimuksen mukaan transsukupuolisista nuorista yli 80 prosenttia on kokenut epäasiallista kohtelua, häirintää ja uhkailua.

Muistetaan itse ja muistutetaan myös muille, että sananvapaus on laaja ja tärkeä ihmisoikeus, mutta ei rajoittamaton superoikeus. Vaikka meillä on oikeus ilmaista mielipiteemme, emme saa kuitenkaan tehdä sitä muita vahingoittaen.

Sananvapauden edelle voivat mennä esimerkiksi oikeus yksityiselämän suojaan, lapsen oikeus suojeluun tai ihmisarvon suojaaminen. Ihmisoikeussopimusten mukaan rajoituksia voidaan asettaa muiden henkilöiden oikeuksien tai maineen kunnioittamiseksi tai kansallisen turvallisuuden, yleisen järjestyksen tai väestön terveyden tai moraalin suojelemiseksi.

Juhlitaan lapsen oikeuksien päivää muistaen, että jokainen lapsi on kallisarvoinen, tärkeä ja aivan omanlaisensa. Jokainen lapsi on lahja. Kohdellaan heitä sen mukaisesti.

Ihanaa lasten oikeuksien päivää.

Lisää aiheesta:

Lapsen oikeuksien sopimus

Tämän vuoden kampanja

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s