Keskustan Kärnä ja Sirkiä: ”Saariston kurjistaminen saa riittää!”

Varsinais-Suomen Ely-keskus on lakkauttamassa yhteysalusliikenteen moniin saariin Varsinais-Suomen ulkosaaristossa. Ely-keskuksen tulevan linjauksen mukaan valtion yhteysalusliikennettä ei jatkossa ohjata saariin, joissa ei ole ihmisiä kirjoilla vakituisesti. Turun sanomat uutisoi asiasta keskiviikkona (21.10.2020).

  • Ely-keskuksen linjaus on järjetön. Eikö ammattikalastajien kurjuus ja suoranainen sukupuutto riitä? Pitääkö saaristosta saada loppumaan muukin elinkeinotoiminta? Puheet Suomen saaristomatkailun kehittämisestä ovat kovat, mutta saariin on haastavaa matkailla, jollei niihin pääse millään ja jollei paikan päällä ole yritystoimintaa, kansanedustaja Mikko Kärnä toteaa. 

Käytännön muutos liikenteeseen on suuri. Esimerkiksi Nauvon eteläisellä reitillä on nyt 25 saarta joihin liikennöidään. Uuden linjauksen jälkeen reitille jäisi 13 saarta. Houtskari-Iniön alueella taas liikennöidään nyt 17 saareen, Ely:n muutoksen jälkeen vain 11 saareen. 

  • Lautat ja yhteysalukset ovat saariston maantie. Yhteysalusliikenteen lakkauttaminen vastaa maantien katkaisua, Keskustanaisten vpj Anna Sirkiä toteaa.

Kärnä ja Sirkiä ovat huolissaan monipaikkaisuuden mahdollisuuksista. COVID-19 kriisin aikana moni siirtynyt mökilleen etätöihin tai jopa kokonaan muuttanut maalle. Kärnä ja Sirkiä uskovat, että etätyöskentely lisääntyy myös kriisin jälkeen ja monet haluaisivat siksi elää monipaikkaisesti. 

  • Suomen nykyinen järjestelmä ei tunne kaksoiskuntalaisuutta ja siksi väestötiedoista jää uupumaan esimerkiksi mökkipaikkakunta, vaikka siellä vietettäisiin aikaa paljonkin. Ely-keskuksen uudistuksen tarkoitus on hyvä, saariston asukkaiden tukeminen. Linjaus kuitenkin perustuu jäykkään rekisteriin, ei ihmisten todelliseen elämään, mikä vesittää tarkoitusta, Sirkiä toteaa. 

Yhteysalusliikenne on kehittynyt epätasaisesti. Ely-keskuksen saaristoliikenteen asiantuntijan Jari Niemisen mukaan esimerkiksi Uudenkaupungin saaristossa on useita vakituisia asukkaita vailla yhteysalusliikennettä, kun taas Paraisten saaristossa liikenne kulkee myös mökkisaariin. 

  • Laissa ei ole tarkkaan määritelty, millaista liikennepalvelua saaristossa pitää olla. Siksi Ely-keskuksella on harkintavaltaa asiassa. Suomen matkailun kehittämistä pitäisi kuitenkin tarkastella isommassa mittakaavassa. Suomessa on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen saaristo ja matkailun kehittyminen vaatii niin maanteitä, yrittäjiä kuin asukkaitakin. Erinomainen yhdistelmä on Lapin talvi ja saariston kesä. Potentiaalia on. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, jollei ole yhteistä näkemystä ja panostuksia tule alueellisesti ja valtion tasolta, Kärnä linjaa. 

Lisätietoja:

Mikko Kärnä
Kansanedustaja
+358 40 1438941
mikko.karna@eduskunta.fi

Anna Sirkiä
Varapuheenjohtaja
Suomen Keskustanaiset
+358 50 9177640
anna.a.sirkia@gmail.com

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s