Sähköbussit ja pyöräily ovat tärkeä osa ekologista Turkua

Minulla ei ole autoa tai ajokorttia. Yksi syy tähän on se, että kun täytin kahdeksantoista vuotta, minulla ei ollut rahaa hankkia korttia. Ajattelin suosiolla jättää kortin suorittamisen myöhäisempään ajankohtaan.

Miksi näin?
Ensinnäkin siksi, koska olen kaupunkilainen. Ennen kaikkea tietty turkulainen (ja ylpeä siitä). Tiesin, että tulen viettämään tulevat vuodet, mahdollisesti jopa vuosikymmenet, joukkoliikenteen läheisyydessä rakkaassa kotikaupungissani Turussa tai muissa kaupungeissa. Ja rakastan mun keltaista mammatunturia (omistan myös kaksi eri väristä kypärää, vaikka eivät oo mukana kuvassa).

Viimeisen kymmenen vuoden aikana elämä on vienyt ja on tullut tilanteita, joissa korttia olisi tarvittu. Eduskuntaan olisi voinut pendelöidä töihin omalla autolla. Eurovaalikampanjassakin olisi varmaan ollut helpompi kulkea jollain muulla kuin julkisilla.

Kortittomuus on myös vaikuttanut siihen, mistä ostimme puolisoni kanssa yhteisen asunnon. Paikaksi valikoitui Houtskari osittain siitä syystä, että sinne pääsee bussilla.

Koska liikun ympäri Turkua, Varsinais-Suomea ja Suomea julkisilla ja fillarilla, olen oppinut arvostamaan hyviä yhteyksiä ja sujuvia reittejä. Siksi joukkoliikenne ja pyöräily on minulle todella tärkeää.

Ilmasto ja ympäristöystävällisyys ovat toinen, ehkä jopa tärkeämpi syy kulkea pyörällä ja joukkoliikenteellä aina kun mahdollista. Suomessa on paljon paikkoja, joissa yksityisauto on välttämättömyys. Siksi mielestäni on erityisesti meidän kaupunkilaisten vastuulla varmistaa, että joukkoliikenne on tiheämmin asutuilla alueilla mahdollisimman monelle helposti käytettävissä.

Minun tavoitteeni on ekologinen Turku, missä pyöräily on helppoa ja sujuvaa. Pyörällä pääsee kulkemaan helposti, myös keskustassa. Pyöräilijöille on oltava tilaa Turun kaduilla.

Kaupunkipyörä-hanketta tulee jatkaa. Ne ovat paitsi hyvä ja ekologinen tapa liikkua, ne myös piristävät kaupunkikuvaa.

Ekologisessa Turussa myös joukkoliikenne on toimivaa, joustavaa ja ekologista. Oli ilo lukea uusien sähköbussien saapumisesta Turkuun (TS 19.02.2021). Heinä-elokuusta eteenpäin sähköbusseja alkaa kulkea Turun seudun joukkoliikenteessä ainakin seitsemällä linjalla kaupunki- ja seutuliikenteessä. Saamme liikenteeseen yhteensä 42 uutta bussia.

Fölin alueella kokonaisuutena jopa kolmasosa, yhteensä 70 bussia, kulkee jo ensi vuonna sähköllä. Tämä tuo yli 6 000 tonnin vähennykset vuotuisiin hiilidioksidipäästöihin.

Turun tulee mielestäni jatkaa bussiliikenteen kehittämistä sähköiseksi ja ruuhkaisimmille linjoille perustaa bussikaistoja. Tämä on merkittävästi joustavampi ja edullisempi tapa muuttaa joukkoliikenteemme ekologisemmaksi, kuin kallis ratikka-hanke.

Kehitetään yhdessä Turun joukkoliikennettä ja pyöräilyn mahdollisuuksia! Jos sinulla on hyviä ideoita juuri tähän, laita tulemaan minullekin. Tässä asiassa pyöräilijät ja joukkoliikenteen käyttäjät ovat parhaita asiantuntijoita liikenteen sujuvoittamisessa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s