Anna Sirkiä Suomen Keskustanaisten puheenjohtajaksi


Kuka on Anna?

Olen Anna Sirkiä, varsinaissuomalainen, monipaikkainen saaristotilan emäntä Turusta. Koen olevani moderni maa- ja kotitalousnainen, joka haluaa jatkaa perinteitä, kunnioittaa niitä ja tuoda mukaan mausteeksi jotain uutta ja tähän hetkeen sopivaa. Elän ja teen työtä pää pilvissä tulevaisuuteen tähyten, mutta jalat vahvasti maan mullassa perinteisiin tukeutuen.

Perhekeskeinen huolehtija

Perheeseeni kuuluu puolankalaissyntyinen, sittemmin lappilaistunut mies, joka työskentelee kansanedustajana, kaksi ihanaa bonuslasta ja mäyräkoiran pentu. Elelemme todella monipaikkaista elämää, koska mieheni työ on Helsingissä ja hänen ja lasten kotimaakunta on Lappi, omani taas Varsinais-Suomi. Kainuussakin poiketaan usein ja nyt kun koronan vuoksi reissataan lähinnä omalla autolla välttäen julkisia, Suomi on tullut harvinaisen tutuksi päästä päähän ajeluilla.

Perhe on minulle todella tärkeä ja teen aina parhaani huolehtiakseni perheenjäsenistäni ja ollakseni heidän tukenaan, oli kyse sitten puolisostani, lapsista, vanhemmistani tai sisaruksistani. Minulla on neljä kummilasta, jotka ovat kaikki serkkujani ja sukuni onkin suuri ja perhekäsitys laaja.

Edellä kuvatun vuoksi myös perhepolitiikka koskettaa syvältä – jokaisella naisella tulisi olla mahdollisuus toteuttaa lapsilukutoiveensa ja elää sellaista elämää, jota itse pitää hyvänä. Tarkoitti se sitten suurperheen äitiyttä tai yksineloa. Itse koen valtavaa iloa näistä lapsista ja tästä perheestä, joka elämääni on siunaantunut.

Monipuolinen työmyyrä

Olen ammatiltani laulunopettaja ja muusikko, mutta olen myös opiskellut tovin valtiotieteitä. Nyt korona-aikana olen opiskellut täydentäviä opintoja Pietarin konservatoriossa etäyhteyksin ja tehnyt ohessa töitä vaihtelevasti.

Työuraani on tähän mennessä mahtunut monenlaista. Olen työskennellyt vuosia Mynämäen vanhainkodissa ensin laitoshuoltajana ja sittemmin hoitoapulaisena. Vanhusten kanssa työskentely on mielestäni ollut yksi arvokkaimpia ja opettavimpia kokemuksia elämässäni. Olen tehnyt töitä myös yläasteella tekstiilityön- ja terveystiedon opettajan sijaisena, lastenhoitajana, laulunopettajana ja oopperalaulajana mm. Åbo Svenska Teaterissa.

Viime kaudella työskentelin kolme vuotta eduskunnassa kansanedustajan avustajana. Tämä oli minulle todellinen politiikan korkeakoulu. Opin paljon päätöksenteosta ja toisaalta sain verkostojani laajennettua-

Järjestöaktiivi

Liityin mukaan Keskustaan ja vähän myöhemmin Keskustanaisiin Mynämäessä noin 10 vuotta sitten täytettyäni 18 vuotta ja lopetettuani urani paikallisessa nuorisvaltuustossa. Toimin ensin kummassakin järjestössä paikallisyhdistyksen tasolla, mutta etenin myöhemmin ukkopiirin varapuheenjohtajaksi ja naisten piirin puheenjohtajaksi ja lopulta kansanedustajan avustajaksi eduskuntaan ja Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtajaksi. Keskusta onkin minulle tuttu aivan ruohonjuuritasolta valtakunnalliseen päätöksentekoon asti.

Olen ehtinyt tässä välissä toimia järjestöaktiivina myös Keskustanuorissa, Vesaisissa ja Keskustaopiskelijoissa. Nyt viimeiset kaksi vuotta olen luotsannut Keskustanaisten Varsinais-Suomen piiriä sekä toiminut Suomen keskustanaisten varapuheenjohtajana, ja minusta tuntuu, että olen viimein löytänyt järjestöllisen kotini. Sen paikan, missä toteuttaa keskustalaisuuttani ja toisaalta olla eniten hyödyksi puolueelle ja järjestöllemme.

Nainen, joka haluaa viedä Keskustanaiset uudelle vuosikymmenelle

Olen ehdolla Suomen Keskustanaisten puheenjohtajaksi nyt toistamiseen, koska uskon, että olisin sopiva henkilö tuomaan raikkaan tuulahduksen Keskustanaisiin, viemään järjestön aidosti seuraavalle vuosikymmenelle ja valjastamaan edes osan siitä valtavasta potentiaalista joka järjestöllämme on puolueen ja sen naisten hyväksi. Olen koonnut tähän kolme olennaisinta asiaa, joita haluan edistää puheenjohtajana.

1 – Näkyvyyden ja arvostuksen lisääminen

Minua ärsyttää suunnattomasti puheet Keskustanaisten lakkauttamisesta. Olen miettinyt asiaa ja todennut, että juupas-eipäs väittely asian ympärillä on turhaa. Mielestäni paras vastaus näihin puheisiin on entistä suurempi näkyvyys ja vaikuttavuus.

Näkyvyyttä lisäisin vähintään yksi kannanotto viikoittain -periaatteella ja kehittämällä eteenpäin nyt aloitettuja Facebook-live -tupailtoja.

Vaikuttavuuden kannalta olennaista on aloittaa säännölliset tapaamiset puoluejohdon, eduskuntaryhmän, avustajakunnan ja sisarjärjestöjen kanssa puheenjohtajiston toimesta. Keskustanaisten on oltava osa puolueen viestinnän nyrkkiä tuoden julkisuuskuvaan oman naisten näkökulmansa ja toisaalta vaikutettava asioihin etupainotteisesti jo ennen, kuin ne ovat eduskunnan käsittelyssä, tai puoluehallituksen ja puoluevaltuuston listoilla.

Keskustanaisten tulee valmistautua entistä paremmin puolueen eri elinten kokouksiin, jotta olemme niissä tehokkaita ja vaikuttavia. Tässä auttavat tapaamiset ja valmistavat keskustelut, edustajistamme koottavat ryhmät ja yhteistyö sisarjärjestöjen, etenkin nuorten ja opiskelijoiden kanssa.

2 – Valtakunnallisen toiminnan kehittäminen

Tavoitteeni on, eettä Keskustanaiset järjestäisivät valtakunnallisia tasa-arvoseminaareja säännöllisesti ja niihin kutsuttaisiin huippupuhujat kotimaasta ja muualtakin. Seminaareja voi järjestää joko fyysisesti tai etänä. Tätä kautta toimintaan voisi houkutella myös nuorempaa väkeä tekemällä yhteistyötä nuorisojärjestön kanssa.

Keskustanaisten on perustettava oma mentorointiohjelma. Ohjelman voisi aloittaa tulevia eduskuntavaaleja ajatellen, eikä siinä saisi olla ikärajaa. On tärkeää, että eri ikäisiä ja eri taustaisia naisia tuetaan, jotta ehdokaslistoilta päätyy mahdollisimman moni eduskuntaan asti. Ryhmämme sukupuolijakaumassa on parantamisen varaa.

Olisi todella hyvä, että nuoret keskustalaiset naiset näkisivät Keskustanaiset lisäarvoa tuovana ja kiinnostavana järjestönä, johon on mukava tulla aktiiviksi, kun ura opiskelijoissa tai nuorissa päättyy – tai miksei jo sinäkin aikana.

Keskustanaisten on oltava houkutteleva ja lisäarvoa tuova järjestö kaikille keskustalaisille naisille ja tasa-arvotyöstä kiinnostuneille. On tärkeää herättää keskustelua, sivistää ja innostaa kaiken ikäisiä naisia ympäri Suomen. 

3 – Sisäisen viestinnän parantaminen, piirien kiertäminen ja kentän äänitorvena toimiminen

Rakastan kiertää Suomea ja tavata keskustalaisia. Se tuli itselleni entistä selkeämmäksi eurovaalien 2019 aikana, kun kiersin kaikki Suomen maakunnat Ahvenanmaata lukuunottamatta. Puheenjohtajana haluaisinkin kiertää mahdollisimman paljon eri piireissä tai vähintään osallistua säännöllisesti piirien tapahtumiin etänä. Koen vahvasti, että yhteys piireihin joko fyysisesti tai etänä kokouksissa käymällä olisi tärkeimpiä tapoja pitää kentän ääni kuuluvilla. Puhelut, viestit ja sähköposti ovat tärkeitä viestivälineitä, mutta parhaan kokonaiskuvan piirin tilanteesta ja viestistä saa tapaamisessa, jossa on paikalla naisia ympäri maakunnan ja keskusjärjestön kärkiedustus.

Tiedostan, että Keskustanaiset ovat moninainen porukka ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että puheenjohtajan tehtävä on löytää kompromissi ja puhua yhdessä päätetyn linjan puolesta aina, silloinkin kunnes ei ole oman vakaumuksen mukaista. Olen todella kompromissi- ja ratkaisuhakuinen ihminen ja siksi myös määrätietoisesti etsimässä yhteistä linjaa. Koen myös, että puheenjohtajana olisin valmis menemään vaikka läpi harmaan kiven naisten asia sydämessäni.